FAQ: Yammer · 19 mei 2010

Yammer is Twitter voor bedrijven en organisaties, en op diverse departementen en gemeentehuizen wordt al flink wat af geyammerd!

(Gepubliceerd in de Digitaal Bestuur-rubriek FAQ. Vakjargon voor dummies!)

Stelt Twitter standaard de vraag: ‘Wat ben je aan het doen?’, Yammer vraagt de gebruiker: ‘Waar werk je aan?’. Yammer is net als Twitter een gratis microblogging webdienst waarbij je op de hoogte blijft van elkaars status door het plaatsen van korte berichten.

Ánders dan Twitter bestaat Yammer uit besloten netwerken waarbij alleen gebruikers met hetzelfde e-maildomein kunnen aansluiten. Geen waterdichte beveiliging natuurlijk, maar het is ook niet de bedoeling om vertrouwelijke documenten via Yammer uit te wisselen. Overigens is er ook een betaalde versie van Yammer waarbij de netwerkbeheerder allerlei beheerrechten en beveiligingsfuncties krijgt, zoals het beperken van toegang tot het netwerk op basis van IP-adressen. Bij een betaalde versie heet het dat het bedrijf ‘aanspraak maakt’ op het netwerk met zijn domeinnaam. In dat geval verschuift het eigendom van de in het netwerk geplaatste content van de gebruikers naar het bedrijf.

Yammer is niet alleen een leuk communicatiespeeltje, het kan ook uitgroeien tot een waardevolle kennisbron. Zo is het mogelijk om groepen aan te maken, bijvoorbeeld op projectbasis. Projectteams kunnen dan eenvoudig via een Yammer-pagina ideeën uitwisselen en bespreken in plaats van eindeloos emailberichten rond te sturen.

Gebruikers kunnen anders dan bij Twitter ook bestanden meesturen en de lengte van een bericht blijft niet beperkt tot 140 tekens zoals bij Twitter. Door tags mee te sturen kunnen conversaties aan een project of onderwerp worden gekoppeld. Meegestuurde links worden centraal op de Yammer-site opgeslagen. Alle berichten, bestanden en links zijn doorzoekbaar en kunnen gesorteerd worden gepresenteerd. Yammer is natuurlijk wel heel erg web 2.0 maar ook nuttig en interessant voor ambtenaren 1.0!

,


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp