FAQ - BlackBerry · 30 september 2010

Anders dan in het Westen, waar de BlackBerry vooral zakelijke gebruikers heeft, is de onkraakbare smartphone in Saudi-Arabië razend populair bij jongeren. De BlackBerry wordt in de orthodoxe woestijnstaat, waar de seksen streng gescheiden zijn, gebruikt om ongecensureerd en vrijuit te flirten en afspraakjes te maken.

Gepubliceerd in Digitaal Bestuur, september 2010.

Van de 700.000 BlackBerry’s in het land is maar 20 procent voor zakelijk gebruik. De Saudische overheid dreigde recent de BlackBerry te verbieden tenzij de maker, Research in Motion (RIM), de veiligheidsdiensten van het land toegang zou bieden tot de versleutelde e-mail en chatberichten.

Ook in de Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië en India eisen overheden op straffe van verbod, dat RIM zijn diensten aftapbaar maakt. BlackBerry heeft zijn marktaandeel in de zakelijke wereld vooral te danken aan de integratie met de bedrijfsmailsystemen als Windows Exchange en Lotus Notes. Dat gebeurt via de BlackBerry Enterprise Server die bij de klant in het netwerk staat. Deze versleutelt het dataverkeer naar de mobieltjes standaard met de Advanced 256-bit Encryption Standard.

Bovendien wordt het dataverkeer van alle BlackBerry-klanten gerouteerd via de servers van RIM in Canada. Dat maakt dat de e-mail buiten de begerige blikken van de veiligheidsdiensten blijven. RIM zoekt nu naar manieren om aan de wettelijke aftapverplichtingen te voldoen en toch het onkraakbare imago intakt te houden.

De ban van de Saudi’s is inmiddels opgeheven nu RIM een BlackBerry-server in het land heeft gezet waarmee het dataverkeer gevolgd kan worden. Overigens is de mail van de BlackBerry-consumenten, die geen Enterprise Server maar BlackBerry Internet Services gebruiken voor mail, browsen en chat, aanzienlijk minder zwaar versleuteld en net zo makkelijk af te tappen als pakweg een iPhone. De Indiase regering eist daarom ook expliciet dat RIM het dataverkeer van de zakelijke gebruikers aftapbaar maakt. Tot nu toe heeft RIM steeds volgehouden dat het zelf niet in staat is om de versleutelde data te ontcijferen omdat elke klant (lees: elke Enterprise Server) een unieke eigen sleutel heeft.

, , ,


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp