FAQ: Chrome · 16 december 2009

De digitale wereld leek zo overzichtelijk. Google ging over het opslaan en doorzoekbaar maken van informatie en Microsoft deed besturingssystemen en toepassingen.

(Gepubliceerd in de Digitaal Bestuur-rubriek FAQ. Vakjargon voor dummies!)

Google levert gratis online diensten en leeft van de advertenties. Microsoft moet het hebben van dure licenties voor software die draait op de pc. Maar Google doet aan branchevervaging! Hadden we het in de vorige FAQ over Androïd (mobiel besturingssysteem van Google) nu kondigt Google notabene Chrome OS (operating system) aan. Chrome is bedoeld voor netbooks, minilaptops die vooral online gebruikt worden. De eerste systemen worden medio volgend jaar verwacht.

Onder de motorkap bestaat Chrome OS uit een Linux-kern en de al langer bestaande Chrome webbrowser, ook opensource software.  Snel, simpel en veilig, claimt Google. De gedachte achter Chrome is Google’s wishfull thinking vergelijking: computer=internet. Het gros van de mensen begeeft zich online als ze de computer aanzetten. Ze mailen, chatten, surfen, kijken filmpjes en ze doen online inkopen.

Met Chrome verhuizen ook de toepassingen en de data naar internet, inderdaad, naar de cloud (FAQ nr, computercapaciteit ‘op internet’)! Tekstverwerken en presentaties maken in de browser(Google Docs), mail (Gmail), foto’s bewerken (Picasa), filmpjes kijken (youtube): Google zelf heeft een compleet palet aan webapplicaties klaar staan. Ook alle bestanden worden in de cloud opgeslagen. Overigens maakt de plug-inn Google Gears het mogelijk om ook offline met die webapplicaites te werken. Zodra de gebruiker weer online is, worden programma’s en bestanden gesynchroniseerd met de cloud.

Volgens Google is Chrome buitengewoon veilig: bestanden en dataverkeer worden versleuteld en programmaatjes die wel op de computer zelf draaien doen dat in een ‘sandbox’, een zandbak van waaruit ze geen schade kunnen berokkenen aan het systeem. Het idee is duidelijk hoe meer mensen hun bezigheden naar internet verleggen, hoe meer advertentieinkomsten Google binnenhaalt.

Betekent dit het einde van Microsoft? Nee, heavy gamers en professionals met bijvoorbeeld zware beeldbewerkingsprogramma’s blijven voorlopig de pc wel trouw. En de overheid natuurlijk want die heeft voor de komende jaren nog volop Microsoft-licenties


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp