FAQ: EuroDocsis 3 · 5 maart 2010

DOCSIS staat voor Data over Cable Service Interface Specification en is een standaard voor transport van data over de kabel. Versie 3 van EuroDOCSIS heeft het breedband internet landschap flink overhoop gegooid.

(Gepubliceerd in de Digitaal Bestuur-rubriek FAQ. Vakjargon voor dummies!)

Pakweg tien jaar geleden haalden de telco’s de kabelmonopolisten links in met ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Die oude kabel die met iedereen in de buurt gedeeld werd, zou nooit in staat zijn om supersnel internet te bieden. Echter de kabelaars slaagden erin KPN cs qua downloadsnelheid enigszins bij te houden. Vorig jaar beloofde KPN in een joint-venture met Reggefiber Nederland binnen een paar jaar te verglazen: het grootste deel van de huishoudens zou met futuristische snelheden kunnen surfen dankzij glasvezel tot in de meterkast. Maar glaspilots vielen tegen en KPN heeft de plannen teruggeschroefd.

De kabelaars zaten niet stil. Zij rolden EuroDOCSIS 3 uit en die oude kabel blijkt in staat om snelheden tot 120 Mbits per seconde te realiseren. In Portugal is zelfs een kabelaanbieder die downloadsnelheden tot 1 Gigabit belooft. De Consumentenbond strooide zout in de wonde door vast te stellen dat de ADSL-aanbieders niet alleen de race om de snelste verbindingen verliezen maar dat ze ook de beloofde snelheden niet waarmaken.

De gemiddelde kabelklant surft op 14 Mbits en de gemiddelde ADSL-gebruiker op 5,8 Mbits. Weliswaar zijn er meer ADSL-aansluitingen (3,5 miljoen) dan kabelinternetters (2,3 miljoen) maar voor het eerst sinds de introductie van ADSL moesten de telco’s aandeel inleveren. De kabelaars blijven aan de winnende hand.

KPN waardeert het aloude kopernetwerk weliswaar nog eenmaal op en komt begin 2010 met Very-high-bitrate Digital Subscriber Line (VDSL), versie 2. De maximale downloadsbelheid is 100 Mbits, maar de maximale afstand tussen aansluiting en wijkcentrale is beperkt waardoor maar de helft van de huishoudens voor VDSL2 kan kiezen. De uitrol van glasvezel wordt beperkt: eind 2012 kan hooguit één op tien huishoudens hierover beschikken. De kabelaars echter bereiken 90 procent van de huishoudens met EuroDOCSIS3.

, ,


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp