Eén van de twee volgende beweringen is juist. 1. De aarde is plat. 2. Apple en Microsoft vechten zij aan zij voor open standaarden. Hoewel het wellicht aannemelijker lijkt dat de aarde plat zou zijn dan dat de twee monolieten van de gesloten systemen zich inzetten voor open standaarden, is de tweede bewering juist.
Gepubliceerd in de Digitaal Bestuur-rubriek FAQ. Vakjargon voor dummies!
Nou ja, met enige kanttekeningen. De open webstandaarden voor de HyperText Markup Language (de opmaaktaal die bepaalt hoe een webpagina eruit ziet) versie 5 moeten nog definitief worden vastgesteld door het ‘wetgevende’ webconsortium W3C en dat kan nog wel enkele jaren duren. Tot die tijd woedt er een stammenstrijd tussen de Apple’s, Microsoft’s en Google’s van deze wereld. Propagande is het voornaamste wapen.
Microsoft ontwikkelde zelf een hele reeks online testen voor de HTML5-geschiktheid van browsers. En laat Internet Exploder 9 daar nu als enige browser een 100 procent score behalen. Bij testen van de concurrenten bungelt IE9 onderaan. Apple bouwde een spetterende HTML5-showsite waar andere browsers dan Apple’s eigen Safari worden geweerd.
HTML5 (versie 4 dateert uit 1997) is niet zomaar een volgende versie in een lange reeks. Versie 5 integreert video, audio, animatie en bijvoorbeeld webapplicaties (ook offline!) in de pagina zelf. Dat maakt nieuwe toepassingen mogelijk en het surfen gaat sneller en soepeler. Het maakt ook Flash- of Silverlight-plugins overbodig.
Youtube ondersteunt sinds kort HTML5. Uit te proberen met de laatste versies van Safari, Google Chrome of IE9. Prettig is ook dat je bijvoorbeeld halverwege een filmpje kunt beginnen zonder dat er eerst gebufferd moet worden. Videobestanden kunnen verder gecomprimeerd worden en verbruiken minder processorvermogen en energie. Dat is met name voor smartphones en iPad’s van belang omdat bijvoorbeeld Flash een notoire batterijvreter is.
Uitgevers en omroepen, die hopen dat HTML5 hen zal verlossen van de dure noodzaak om voor alle mobiele platformen aparte applicaties te ontwikkelen, moeten nog even geduld hebben. W3C hoopt dat de martkpartijen in 2011 definitieve specificaties aanleveren zodat het webconsortium in 2012 of 2013 de definitieve standaarden kan vaststellen.
* * *