FAQ - Tablet · 30 september 2010

Ook Microsoft capituleert voor de tablet. Hoofdpijn krijgt de softwaregigant van Apple. Na de iPhone scoort Apple met een ‘tablet-pc’: de iPad. Elke 2,3 seconden koopt er wereldwijd iemand een iPad. En dat terwijl de sceptici (Microsoft voorop) vooraf zeker wisten dat dít apparaat geen succes kon worden.

Gepubliceerd in Digitaal Bestuur, september 2010.

Vlees noch vis: geen laptop en geen smartphone, geen toetsenbord, geen diskdrives of usb-aansluiting, geen camera en geen Flash-video. De iPad is niet meer dan een A4-aanraakscherm van een ruime centimeter dik waarmee je bijna alles kunt doen wat je op een pc kunt doen. Besturingssysteem is dat van de iPhone en inmiddels zijn er bijna 20.000 veelal gratis applicaties (‘app’s’) beschikbaar.

Na de VS, waar in de eerste drie maanden 3,3 miljoen iPads over de toonbank gingen, is ook Nederland om. En niet alleen de trendsettende consument wil een iPad. De gemeenteraad van Nijmegen leest de raadstuken voortaan op de iPad. De Vrije Universiteit en bijvoorbeeld Fontys-hogeschool delen ze uit aan estudenten als onderdeel van e-learning experimenten. Alle 736 leden van het Europees Parlement krijgen een iPad.

In de zorg is de iPad met open armen ontvangen. Elke arts wil zo een kek apparaat onder zijn arm. Straks zorgt de iPad nog voor een doorbraak van het Elektronisch Patiëntdossier. De iPad past perfect bij het Nieuwe Werken en bij cloud-computing. Volgens security-experts is het iPad-platform veilig genoeg voor bedrijfsmatig gebruik. Ook Microsoft zet zijn kaarten nu op de tablet: de slate-pc in Microsoft-jargon.

Dit najaar komen leveranciers, van Dell tot Sony, met Windows 7-tablets waarop ook Office werkt. Fabrikanten als Samsung, Cisco en Motorola komen met apparaten gebaseerd op Google’s Android-besturingssysteem. HP heeft een tablet ontwikkeld op basis van het WebOS van Palm. Blackberry-producent RIM komt met een eigen variant: de Blackpad. De Indiase overheid tenslotte heeft voor het onderwijs een iPad-lookalike ontwikkeld met ingebouwde zonnecellen op basis van Linux, kostprijs 35 dollar. 2010 is het jaar van de tablet.


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp