FAQ: Windows 7 · 4 februari 2010

In gemeenteland liggen ze nog niet wakker van de introductie van Windows 7. Daar hebben ze slapeloze nachten van WABO, BAG en NUP.

(Gepubliceerd in de Digitaal Bestuur-rubriek FAQ. Vakjargon voor dummies!)

Bovendien hebben de gemeenten nimmer de overstap gemaakt van Windows XP naar Windows Vista want dan was dure, snellere hardware nodig. Uit bezuinigingsoogpunt is trouwens de afschrijving van desktops in veel gemeentehuizen verlengd van drie naar vijf jaar.

Kon Vista genegeerd worden, Windows 7 valt niet te ontkennen al was het maar omdat Microsoft de ondersteuning van XP stopt in april 2014 en softwareleveranciers vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet meer ontwikkelen voor Windows XP. Bovendien is Windows 7 weldegelijk een stap vooruit in vergelijking met XP (dat grotendeels gebouwd was op 16 bits-code uit 1987 en 32-bits code uit 1992!) Windows 7 is wat Vista had moeten zijn; of 7 is service pack 3 van Vista. Hoe dan ook: Vista, het grootste en duurste ontwikkelproject van Microsoft ooit, was een mislukking. In de zakelijke markt heeft driekwart van de gebruikers nooit de overstap van XP naar Vista gemaakt. Vista stelde veel te hoge eisen aan de hardware anders werd het traag en instabiel.

Windows 7 wijkt uiterlijk weinig af van Vista maar presteert wel goed, al zal een zwaardere pc nodig zijn dan voor XP gebruikt wordt. De komende twee jaar zullen de gemeenten de overstap toch een keer moeten maken. Vista kan worden overgeslagen, maar de stap van XP naar 7 betekent een flinke kluif voor de beheersorganisatie en aanpassen of vervangen van applicaties. Dat gaat dan toch weer flink in de papieren lopen natuurlijk.


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp