DB-weblog: OV-chip herinnert aan stemmachine · 11 januari 2008

De Kamer is nog niet terug van Kerstreces, maar het eerste spoeddebat over ICT-averij komt er al weer aan. CDA en GroenLinks willen volgende week staatssecretaris Huizinga aan de tand voelen over de gekraakte OV-chipkaart.

Weblog Digitaal Bestuur, 11 jan. 2008.

Hackers zouden er in geslaagd zijn om de versleuteling van de gebruikte chip te ontrafelen. De Kamer wil weten of ‘de gedane investeringen als verloren moeten worden beschouwd’, en of privegegevens van de reizigers in de pilotregio’s op straat liggen.

Ondertussen meldt de NS dat de eerste rit van de hoge snelheidslijn naar Parijs nog langer op zich laat wachten. De eerste tests met beveiligingssysteem ERTMS zijn ‘dramatisch’ verlopen. Directeur Siebers van NS Hispeed durft niet eens meer een datum te noemen waarop de HSL wel zal gaan rijden. Verkeer en Waterstaat koos er eind jaren negentig, bij de planningsfase van de HSL, voor om alleen ERTMS aan te leggen en het bestaande beveiligingssysteem ATB niet als back-up in de lucht te houden.

Nog even terug naar de OV-chipkaart. Het bedrijf Trans Link Systems (TLS) dat de invoering van de chipkaart regelt voor de vijf grootste vervoersbedrijven zoals de RET en de Nederlandse Spoorwegen, heeft TNO ingeschakeld voor een onafhankelijke onderzoek. Maar op voorhand bezweren TLS en bijvoorbeeld RET al vast dat de chipkaart veilig is en dat hackers niet bij de persoonlijke gegevens kunnen.

Techneuten weten echter te melden dat de gebruikte technologie al tien jaar oud is en dat slechts gebruik is gemaakt van 48 bits versleuteling terwijl 128 bits tegenwoordig de norm is. De herinnering aan de eerste commotie rond de stemmachines komt bovendrijven. De leveranciers bezwoeren toen ook dat er niets aan de hand was, maar nu stemmen we weer met een potlood.


* * *

Naam
Email
http://
Bericht
  Textile hulp